Jsme masožravci, ale …

Bio maso, obyčejné maso, mělněné maso, maso z Polska a obrovské aféry okolo toho, jaké maso vlastně kupovat a za kolik. Poté tu máme vejce, jaká kupovat? Ta klecová, ta podestýlková nebo z volného výběhu, česká, polská, jiná? A tak pořád dokola. Nejde jen o naše zdraví, módní trend nebo finanční stránku věci, jde o ta zvířata.
Kohout, slepice, volný výběh.
Přemýšleli jste o tom někdy z pohledu těch zvířat? Protože, pokud ano, dojde Vám, že zvířata by neměla před porážkou trpět, neměla by „žít“ v takových hrůzostrašných podmínkách. Všechny slepice by měly běhat ve výběhu, žádná slepice by neměla žít v kleci a to s jediným účelem snášet vejce. Žádné prase by nemělo být uvězněné v kleci jen na výkrm. Žádná kráva by neměla stát a čekat, až ji stroj podojí, až stroj podojí mléko, které bylo určené jejímu teleti, od kterého byla nenávratně odloučena.
Toto není žádný fanatismus, toto je holé konstatování faktu. Myslíte si, že je to takto v pořádku? Myslíte si, že bychom se měli takto starat o zvířata, která nám dávají maso, mléko a vejce, vlastně to nejdůležitější pro náš život.
Doopravdy byste snědli to kuře, na které byste se několik měsíců dívali, jak je zavřené v kleci, je mu zle, trápí se a volá o pomoc. Vážně byste ho potom Vy zabili nebo nechali porazit a jen tak byste ho snědli? Nemyslíme si.
Prase, sele, farma.
Ono je jednoduché se od tohoto všeho odosobnit a jít do obchodu, vybrat si kus masa a vlastně ani nepřemýšlet nad jeho původem. Takto by to ale nemělo být. Dříve jsme se ke zvířatům určeným k snědku chovali mnohem lépe, zvíře žilo v přijatelných podmínkách, zemědělec se o něj staral, krmil ho tím nejlepším, co měl a pak ho podle toho i porazil. Myslíme si, že takto to bylo v pořádku.
Nevyvracíme, že jsme masožravci a měli bychom jíst maso, vejce, možná i pít mléko, ale ne za každou cenu.
Je potřeba zamyslet se nad tím, co jíme a odkud to vlastně pochází. Mělo by nás zajímat i to, jak dané zvíře žilo a jak zemřelo, tak by to mělo být a my bychom od toho neměli odvracet zrak.
Ono je to také o tom, že nemusíme jíst maso denně, ani dříve se maso nejedlo denně, bylo to něco svátečního. Teď jsme masem přehlceni, máme ho všude a můžeme ho jíst vlastně denně, někdy i několikrát denně.
Pokud nemáme možnost koupě domácího masa, kupujme bio masa, farmářská mléka, vejce pouze z volného výběhu a mléko jen bio. Ano, souhlasíme, vše je mnohem dražší. Ono je ale jedině dobře, když nám to všechno začne být svátečnější, vzácnější. Investujme do kvalitních potravin a podpořme tím i lepší zacházení se zvířaty. Ono je to jednoduché, po čem nebude poptávka, to postupně zmizí a naopak. Neměli bychom být slepí vůči krutému zacházení se zvířaty, je potřeba se tomu čelně postavit a informovat o tom co nejvíce lidí.