Štěstím (nebo pivem) opilý slimák

Milovníci růží Vám jistě potvrdí, že jedním z největších strašáků je pro ně obyčejná mšice. Ta totiž dokáže okupovat celý růžový keřík a vzít mu tak jeho půvab. Ale nejen růže jsou obtěžovány těmito nepřáteli všech zahrádkářů.
–         Pomůže tu jedna malá vychytávka.
mšice na rostlině
Omotejte si ruce lepící páskou a pak jednoduše stačí rostlinky láskyplně pohladit.Jestliže se jedná o ty zmíněné růže, pak se doporučují mít pod lepící páskou rukavice. Několikrát zopakujeme a zanedlouho jsou nežádoucí nájemníci pryč. Ať už člověk na zahradě pěstuje zeleninu, okrasné květiny nebo jen obyčejný trávník, určitě se ho zmocňuje zoufalství při pohledu na slimáky. Někteří z nás považují slimáka za natolik odporné zvíře, že i ty mšice jsou vedle něho královny krásy. Jak se tohoto ohavy zbavit? Jednou provždy. Stačí mu koupit nějaké levné pivo. Nalijeme ho do nějaké nádoby a slimáci si k němu cestu najdou. Je to sice trochu drastické, ale na druhou stranu, někteří pivaři říkají, že to nemusí být až tak hrozná smrt. Asi je to humánnější, nežli je posypávat solí, jak radí někteří naštvaní zahrádkáři.
krtek v hlíně

Jak přestěhovat krtka

Některé zahradní škůdce rádi zlikvidujeme zcela, ale některých by nám přeci jen mohlo přijít líto. K takovým patří například krtek.
§  V hloubi duše totiž víme, že on škodit rozhodně nechce.
§  A vlastně i tak trochu pomáhá tím, že promíchává zeminu a dodává živiny ze spodních vrstev.
slimák na pampelišce
Tady se určitě spokojíme s tím, že si krtek po našem zásahu sbalí raneček a půjde k některému nepříjemnému sousedovi, aby mu provzdušnil trávník. Krtek nemá rád některé vůně. Jednou z nich je pánská voda po holení. Třeba ještě někde po dědečkovi najdete Pitralon. Ten by mohl být opravdu účinný. Hlavně, pánové, opatrně s ním. Pokud jste šetrní a budete chtít zbytek spotřebovat na svou osobu, pamatujte, že tato vůně neodrazovala jen krtky.